سوالات مفهومی همیشه تعداد قابل توجهی از سوالات کنکور رو شامل میشن! برای مثال در کنکور ۹۸ داخل کشور تعداد ۱۸ سوال (۳یعنی ۳۶ درصد سوالات) و در کنکور خارج کشور تعداد ۲۱ سوال (یعنی ۴۲ درصد سوالات) به سبک مفهومی طرح شده بودن که نشوندهندهی اهمیت بسیار بالای اونهاست.
میشه گفت سوالات مفهومی سختترین سوالای کنکور به حساب میان، با توجه به اینکه صورت و گزینههای این دسته از سوالات به طور معمول مستقیما از متن کتاب درسی انتخاب نمیشن و بر اساس برداشتی طراح از متن کتاب طرح میشن، ممکنه اونایی که کتاب رو به درستی مطالعه نکردن، متوجه منظور سوال نشن و نتونن به درستی بهش جواب بدن.
در کنکورهای سالهای اخیر، به ویژه کنکور ۹۸، طراح سعی کرده که سوالات مفهومی رو با استفاده از تعابیر و جملات کتاب درسی طرح کنه که دیگر فهمیدن منظور طراح کار آنچنان سختی نیست. مثل این سوال که یک نمونه از سوالات مفهومی کنکور ۹۸ است که طراح منظورش رو به خوبی میرسونه و سوال خیلی سختی به حساب نمیاد:
البته این سوال از کنکور ۹۸ خارج کشور نشون میده که هنوز هم باید آمادگی مشاهدهی سوالات مفهومی خیلی سخت رو در کنکور نظام جدید داشته باشیم:
این سوال از مفاهیم موجود در شکل مراحل انقباض در تارهای ماهیچهی اسکلتی طراحی شده که برای جواب دادن به اون باید تمامی نکات این شکل و تمامی مراحل انقباض تار ماهیچهای را به ترتیبی که انجام میگیرند، یاد گرفت.
بهترین راه برای رسیدن به توانایی پاسخدادن به سوالات مفهومی اینه که علاوه بر اینکه کتاب درسی رو خط به خط و دقیق بخونین و متنش رو از بر بشین، وقت زیادی رو هم صرف فکر کردن دقیق روی مطالب و برقراری ارتباط بین بخشهای مختلف اون بکنین. باید سعی کنین که از مطالب و شکلهای کتاب نکته دربیارین و این نکات رو در گوشهی کتاب درسی یادداشت کنین و هر دفعه که یک مبحث خاص رو میخونین سعی کنین علاوه بر خوندن متن کتاب و نکتههایی که قبلا نوشتین، نکات و مفاهیم تازهای ازش استخراج کنین!